Sunday, December 28, 2014

Majalah LIBUR Lancar Blog O' Rama Untuk Blogger


Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia,

Pada hari Sabtu, 20 Disember 2014 yang lepas. Majalah LIBUR telah mengadakan satu majlis khas santai bersama blogger yang bertempat di Starbucks Coffee Kota Kemuning, Shah Alam. Majalah LIBUR yang mula diterbitkan pada 2002, sudah pun memasuki 12 tahun penerbitan. Sempena Ulang Tahun ke 12 tahun, Majalah LIBUR telah melancarkan ruangan khas untuk para blogger mengasah bakat penulisan iaitu ''Blog O' Rama''


Majlis gilang-gemilang berbentuk santai itu, dipengerusikan oleh penyampai radio Era.fm iaitu Radin Amir Affenddy. Turut sama hadir pada acara pada hari tersebut, 20 orang blogger dan krew majalah Libur. Kami juga sempat berkenalan dengan Editor Majalah LIBUR, Encik Meor Khairi Idris dan juga penyumbang artikel untuk LIBUR blogger Rosmadi Shakri dari www.mrjocko.com


Slogan ''Mudah dan Selesa'' amat bertepatan dengan konsep Majalah Libur menyediakan isi kandungan yang padat bagi memudahkan para pengembara kita mendapat tips yang berguna sepanjang mereka pergi bercuti nanti. Bermula pada tahun 2015, pihak majalah Libur akan menyiarkan 2 buah blog yang menarik bagi diperkenalkan kepada pembaca LIBUR dalam kolum khas Blog O' Rama bagi penulisan blog terpilih.



Jika kamu seorang blogger yang gemar mengembara dan suka mencari tempat makan yang menarik, bolehlah berkongsi pengalaman sambil mengasah bakat penulisan formal di kolum khas Blog O' rama. Ruangan khas ini bertujuan memperkenalkan penulis-penulis blog yang berasaskan konsep 'Pelancongan dan Gaya Hidup'. Ini bukan sahaja terbuka untuk blogger otai, tetapi blogger-blogger yang baru berkecimpung dalam dunia blogging juga boleh menyertai kolum khas ini.



Berita baik bagi mereka yang terpilih untuk berkongsi artikel di majalah LIBUR, juga diberi peluang untuk menyertai aktiviti majalah LIBUR bersama blogger. Antaranya seperti bengkel penulisan dan fotografi juga berpeluang mengikuti program percutian dan tugasan bersama krew majalah LIBUR. Wah seronoknya !


Sudah bersedia dengan artikel-artikel percutian yang menarik ? Ingin menjadi sebahagiaan dalam majalah kesayangan kamu ? Jangan malu-malu untuk menghantar penyertaan kepada ahmad.syahir@karangkraf.com


Terima Kasih tak terhingga khas untuk krew majalah LIBUR dan rakan blogger yang lain. Walaupun agak lewat sampai ke acara berkenaan, namun layanan 'tuan rumah' yang peramah amat selesa buat kami sebagai tetamu. Rugi rasanya jika blogger yang lain tidak merasai pengalaman kami. Hadiah tajaan sebagai kenangan dari pihak Karangkraf untuk kami. Jangan lupa beli Majalah LIBUR Januari 2015 ! Selamat Tahun Baru !


Thursday, December 25, 2014

HI-TEA : Majalah LIBUR bersama Blogger

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua .



Malam ni aku buat entry disebalik tadbir perjalanan aku semasa hari kejadian. hehe. Sementara virus M belum menjejaskan mood dan naluri seorang perempuan. Baik aku update dulu. Memandangkan aku tak berapa sihat, namun gatal jari nak berblogging.So, aku guna ayat santai dan ringan je. Tapi tak pernah pun nak guna ayat baku sangat pun. harharhar =) Siapa-siapa terlepas pandang entry aku semalam boleh tekan SINI. perjalanan korang sudah dipendekan. Guna aje laluan alternative, tak payah guna trafik light. Kena saman sila bayar sendiri ye ! 

Sebelum aku mengarut mencarut , baik aku teruskan misi #throwback untuk event last week. Bagaikan rezeki disiang hari, dapat jemputan dari blogger kacak ,terhebat +Bro Framestone . Thanks for invited us! Bro macam tahu-tahu je tekak bella ni request nak rasa starbuck. kikiki. So, memandangkan aku dah lama tak jumpa bro. Aku pun bersetuju menerima lamaran. EH?! jemputan beliau. hik hik. Baik sungguh hati bro ni =) Aku dengan muka yang malu, sibuk ajak blogger +Faez Ramly  dan +Sally Samsaiman merangkap segroup wassap yang kaki bahan. 


Pic ni adalah selepas sejam lebih majlis berlangsung. ahahahah !! sila buat muka tebal masuk private event. Tapi acah-acah macho dan bersahaja. Siap mengigil-gigil tangan aku ni hah. Hilang selera makan. Kesian Sally lambat dek kerana KTM yang kurang power. Pakej aku bertekak dengan pakcik teksi lagi. Kfine! sudahlah kami ni lambat boleh pulak macam-macam hal jadi . 


Fuhhhh.. muka lega + panas dan muka blushing kena bahan dengan emcee. Siapa emcee tu ? DJ Radin dari radio era. hehhee. Nampak pulak mata dia aku dok bisik-bisik kat sally. Tanya siapa mamat tu. kekekekkee. die sound aku pakai mic kot. hahhaa. Sabar ajelah. pergh.. Nasib aku ni cool dan macho . macho ke ? heheheheheheheh.


Kami bertiga sampai pun sudah pertengahan majlis, so sempat jugak la si sally and adik aku merasa lucky draw. Aku ? hampehh.. memang susah nak lucky ni,. kiki. Rezeki datang lambat jatuh kepada adik aku +Faez Ramly . Menang 1st prize dohh. lagak dah macam menang TOTO daaa. hik hik hik.

Puas aku suh sally doa untuk aku, nak sangat menang benda alah tu. Tapi tempias pergi kat depan aku. kakaka. Haihh. memang tak bertuah betul aku ni. mandi air kelapa la macam ni. Sally frust tak dapat beg backpacker. Tak apa sally kite cari yang lain ok? Mulut memang kalau dasar puaka plus masin agaknya.Cakap gurau-gurau gelak manja dengan sally, menjadi pulak menang hadiah besar gabak tu. Alhamdulillah. rezeki mulut manis. hehehe. Sally cakap dengan aku. ''haihh, macam manalah kalau bella menang khemah tu kan ? besar giler kot. kita ni nak balik pun tak ade transport!'' kakkaaa. gelak sawan kami berdua

bella pun cakap, alaaa.. tak akan menang lah. bukan kecik weh nak usung balik port klang. haha. tapi dok gelak-gelak menunggu pemenang. Tup-tup adik sendiri menang. Masa tu, tak tahu nak rasa ape. hehe. suke ke derita ? haiyokkkk.. suke la kot mengusung khemah !

Alhamdulillah, tengah fikir siapa nak mintak tolong drop by kiteorang kat KTM. Encik syahir dari majalah libur offer nak hantar kami si gelandangan. huhuu. korang boleh la melawat blog beliau. Mana tahu penulisan bagus boleh masuk majalah weh ! Terharu kami ! kesat air liur sikit. Di KTM Shah Alam aku dengan sally berpisah. Balik dengan keadaan yang gembira.

Aku naik motor dengan segrombolan barang-barang gedabak dengan jayanya. Yeahh !! petang tak sempat lepas lelah berguling. Aku masuk office. Kerja melambak  weeh.

Nota Kakitangan aku :
Ni entry disebalik tadbir aje. Tunggu entry part 2 dengan penuh bahasa baku dari aku ok ?
Lepas ni makan ubat tidur esok nak berjimba !! yeahh i like. Good night semua.

Liebster Award From Ain Ruslee



Hello Peeps !!

Malam ni aku betul-betul teruja nak jawab soalan-soalan cepu emas ni. Walaupun aku agak ketinggalan zaman. hehehe. Orang lain da jawab berbulan-bulan lamanya. Aku baru nak start menjawab. Kalau exam, comfirm failed !! hihihihii. Thanks for tag +ain ruslee 
muuahh ..muaah. bella jawab ok ?


5 perkara tentang diri aku?
aku tengah pikir, pasal diri aku ek? hahhaa. tak tahu nak describe 
aku ni peramah dengan orang sekeliling , tapi nak rapat susahlah.
aku boleh jugak dikategori kan sporting. baik hati ? mestilah!
gila-gila dan suke gelak guling-guling kalau lawak nak mati.
Aku ada simpanan wang masa hadapan
simpanan ? haha. adelah sikit-sikit. untuk bulan hadapan.
seriously, aku tak pandai manage kewangan aku. Hopefully aku dapat hubby yang boleh control nafsu meoww aku ni.
Kenapa pentingnya simpanan wang?
eh ? dah kenapa asik tanya pasal duit weeh. haha. stress pulak aku !
sangat penting and perlu untuk aku berkahwin, ada asset juga untuk bakal anak-anak aku.
Apakah perancangan,5 tahun akan datang dengan menggunakan wang simpanan yg sedia ada?
Insyallah, simpan duit nak pergi umrah dan travel round the world ! yeah.
Blogger yg aku minati?
Blogger yang aku minat , semestinya Fatin Liyana. She so adorable. pada pendapat peribadi aku, die layak dicontohi. Lagi-lagi dah bergelar DR. kan ?
Negara yg paling diminati utk bercuti? 
wajib nak pergi tanah Mekah, Korea , Europe.
Impian yg dah tercapai?
Alhamdulillah, target untuk umur 25 tahun. aku dah capai sekarang.
Allah permudahkan, dapat kerjaya dan gaji yang aku nak.
tapi tak putus asa. target untuk umur 30 mesti lagi demand ! yeess
Impian yg belum tercapai?
kalau aku cakap jangan gelak ok? hehe. nak sangat jadi DOCTOR PSYCHOLOGY.
suka sangat nak wat orang mental. haha. so awesome! call me DR. NABILA
Sebab aku berblog?
2012 aku ada 1 blog, tapi macam biasalah berkubur tak bertanda. haha
now baru serious berblogging. sebabnya? biarlah aku aje yang tahu.
tapi aku bersyukur, hidup aku makin ceria dan ramai kawan.
Apa pendapat aku tentang blogger yg sekejap ada dan takde nak remove ke dia?
 aippp.. kejam betul aku nak remove blogger yang macam biskut kan?
terkena batang hidung kemik sendiri.hahaha. masing-masing ada urusan.
lainlah yang cari rezeki melalui medium berblogging.
Kalau ada 1million apa yg aku akan lakukan?
 salah orang la tanya ni!! hehe. aku tak pernah terpikir langsung.
tapi kalau tetiba ade jutawan nak bagi. aku ambil aje lah. rezeki jangan di tolak.


 p/s : aku jawab skema giler kan ? hahaha. macam exam plak. ok .. see next entry uolls

Tuesday, December 23, 2014

Apa Khabar Blogger ??

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia semua !

Wah .. sudah hampir 7 bulan lamanya aku tak update blog. Bersawang, berdebu, berhabuk pakej 3 in 1 kekdahnya. Hehee. Nasib tak wujud penghuni lain kat blog aku ni. Ok bella, tak klakooo ! ~_~

Walaupun dibiarkan dan ditingalkan tanpa belas kesian. Tapi masih ada yang sudi jenguk dan membaca entry lama aku. Terima kasih korang! Huhu. Kesat air liur sikit. Aku sedar yang ayat ni kaku semacam. Ibarat patung cendana kononya. Korang harus memahami yang aku baru nak bertatih menulis.
Eh! Menulis pulak, ok menaip. 

Rasanya last entry aku masa gathering for blogger di flora cafe pertengahan tahun ni. Lepas je gathering gila-gila dengan blogger yang lain. Aku pun berholiday sakan di hospital. 5 hari dok hospital, memang tepu habis. Dengan tukar kerja baru, memang tak boleh aku mengular nak blogwalking. Aku telah menjadi pekerja yang berdedikasi lagi terbilang.Budak blogger lain borak-borak dalam group wassap. Wa bengkek je,
tak tahu apa-apa. Buat muka confident paham. Kikiki. Tutup mata sendiri.

Relax..relax! ni entry pemanasan je. Nak bagi longgar otot jari jemari aku, sambil memerah sel-sel otak kembali berhubung. Hehee. Al-maklumlah, setelah aku menghadiri ke 1 event yang dianjurkan oleh majalah malaysia terkenal. Cewahhh..TERKENAL gitu. Bagai disuntik jentik semangat aku ye. Insyallah akan aku up to date segala entry tertangguh. Qodok balik.Korang bacalah sampai muntah. Jangan lupe sedia beg plastik. Ahaks!


Nota kaki pak ang : Dont be lazy and dont do this at home ! See next entry.

Tuesday, May 6, 2014

Flora Kafe AmpWalk Pilihan Blogger's

Selamat pagi Selasa wahai teman dan kesayangan daku   ^_^
Almost a week tak update apa-apa kat blog picisan ni. Tetiba di anak tiri kan pulak ye.
Ingat lagi tak event yang aku dan blogger's yang lain dok promote tu ?

Saje nak bagi entry pemanasan, sebelum blogger's yang lain semua update pasal event tu.
Ok, this 1st event aku organize! Actually, ini semua secara tak sengaja aje pun.
Mini Gathering yang di rancang sepenuhnya oleh aku, niesa & qila. hihii
Since last year, Niesa bagitahu aku nak datang KL. Dia siap book aku untuk sekian tarikh.
hahahaa. Memang teruja giler nak jumpa kan ?
Bella merindui niesa.. sob.sob .. masa bella tengah menaip ni. sedih kan ? T_T

Bila aku tahu ramai yang nak join gathering kecil-kecilan kiteorang ni.
So, aku pun plan pilih tempat yang best & rare untuk lepak-lepak.
Sambil makan boleh gelak-gelak. kalau nak berguling tak dibenarkan ye. kiki
Boleh #selfie sampai lebam. Tak ada siapa nak marah wehh. wooo !!

Aku cadangkan ''Flora Kafe Ampwalk" sebagai tempat rasmi pertemuan kami. cewahh
Sesiapa yang teringin nak pergi ke flora kafe.
Korang boleh terus ke facebook Flora Kafe untuk booking tempat.
Untuk mengelakkan tiada tempat. Al-maklumlah kafe mereka sentiasa dikunjungi orang.
Aku cadangkan korang semua booking awal-awal ye. Ini aku remind yee !



Aku sangat berbesar hati dapat bekerjasama dengan Mell & teams.
Serious memang friendly. Korang pun tak payah nak memalu kucing.
Memula aku PM dia kat FB then die reply & terus on call dengan aku.
Senang kerja aku. Just booking untuk 10 seats dulu. Before 1 day event.
Pihak kafe akan double confirm dengan uolls lagi. So, aku tambah lagi 5 seats lagi.
Yeah !! jadi 15 seats. Actually yang datang lebih dari 15 orang. haha
Tak ape, just mintak kerusi aje. tak ada yuran penambahan ok. ^_^
Mell siap bagi discount giler-giler punya. Average untuk weols, bill dalam 300++
Per head. tak sampai RM30 pun. murah kan !!

Jangan risau, kat sana banyak pilihan makanan. Samada korang nak cuba ataupun tak.
Kalau sesiapa yang tak boleh skip makan nasi for lunch, boleh pilih masakan melayu.
Kebanyakan menu yang disajikan, adalah dari negeri Johor
Macam asam pedas. kat johor kiteorang panggil Gulai asam pedas.
Mee Rebus, Mee Bandung Muar. Orang Johor meh try kat sini ye!!



For western, haritu kami try chicken chop also fish & chip.
Aku suka ramuan dalam sos black paper mereka. Sedap sangat. Lain dari tempat lain la.
Overall, for western food taste good. I bagi bintang-bintang. heheee



Disebabkan aku terpengaruh dari entry rakan blogger yang lain.
Aku pun dengan gedik order lah jus "kedondong asam boi" ehemmm....
sampai sekrang aku terasa masam nya tapi memang sedap. 
1st time aku try tau. Husna gan Nurie pun cakap sedap.

Banyak lagi aku nak review pasal kafe ni. So, tunggu next entry ye.
Kang baca panjang-panjang. Pitam muntah pulak ye. haha.
Anyone , boleh contact mereka ye.


FLORA CAFE (AMPWALK)
Ground Floor,The AmpWalk 218, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.
50450 Kuala Lumpur, Malaysia
Always open
Phone: 03-2161 8010 / 03-2181 0986 (mel)
Email: florakafe@gmail.com
Website: http://floraetc.blogspot.com/




Diantara Bloggers yang sudi hadir tapi gambar kak farah tak ada pulak.
Next entry ye #kakfarasayang hahaha ^_^ #babyashcomey

Farah  - www.bubblynotes.com

p/s: aku terpaksa baca entry lebih dari 10 kali sebelum publish. #typobersepahsepah Pergh !!
      #sumpahanRatuTypoUna menjadi-jadi. hahaha. Tak lupa jugak dengan Simbol #


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

Thursday, April 24, 2014

CINTA Terhalang Oleh Dot..Dot..Dot

'' Dia.. Insan pertama yang bertatah. Dia.. Insan Pertama yg ku cinta ..
Tapi cinta terhalang oleh ..... "
Sila isikan jawapan di tempat dot.dot.. di atas. kalau betul dapat 1 sen ! hehee

Nampak sangat aku dah bengong habis ni. hehe. Lirik lagu pun dag tunggang langgang.
Actually nak focus tang " cinta terhalang " aje..
Nampak tak permainan aku di situ . kikiki. macam main bola sepak rasanya.

Apesal lately, aku sibuk cakap pasal cinta ek? maybe sebab musim orang kahwin kot..
Pada pendapat aku, tak semua cerita cinta dapat disempurnakan tanpa ada halangan.
Itulah nama ujian orang bercinta. haha. begitulah kekdahnya. ceewaahh !! puihh..


Hensem lagi macho lelaki di atas kan? hik hik.
Sila jangan pandang untuk kali ke-2 ye gadis-gadis sekalian. Tak tidur siang jawabnya.
Ofcoz dia bukan boypreng aku yang sebenar. Tapi terlebih dan terkureng macam ni rupanya.
Mama meletakan 1 syarat, yang lamaran si dia akan diterima..
Jika si mamat arab nun jauh di Dubai balik ke Malaysia.
Dan menetap bersama keluarga aku di sini. Malaysia yang tercinta gitu. woah !
Orang kata jika cinta lautan api sanggup direnangi.
Tapi tak payah nak berenang kuak lentang pelbagai aksi. Dah tak sanggup. huhu
Tak sanggup nak pindah ke luar kepompong. hik hik. Aku lah orang tu ! hahaa
Family dia ok, sepupu dia pun rajin FB Chat dengan aku.
Tapi itulah. Tak ade jodoh katekan. Aku ok je . haa. Ok.. next halangan !!


Ala~ ade boypreng kembar tu biasalah kot.
Selagi hampo-hampo tak tertukar pasangan time nak dating. Kira dah ok la tu.
Bukan aku nak cerita pasal kembar pun. Point yang penting its ..
Percintaan berlainan AGAMA. boleh di terima tak?
Lagi-lagi lelaki tu, mix blood (cina + indian) = Kembar cindian

Terhalang kerana.. si ibu kepada lelaki tersebut. Tak benarkan si anak masuk ISLAM.
Dia takut si anak, akan lupakan si ibu (cina)
Walaupun lelaki itu, memang dah lame berkeinginan nak masuk ISLAM.

'' He such a good man, very gentleman & respect other people " - aku doakan dia-


Aku tak nak sentuh bab halangan dari segi status dan kekayaan.
Sebab.. depend on people. Ade yang ok, sanggup share kekayaan & kesenangan bersama.
Ada yang ukur tahap Pendidikan. Nak baka pandai (Dr. Professor) katanya ! hahaha.

Last thing pasal Keturunan. Urm.. masalah yang aku sedang hadapi sebenarnya.
Sebab aku tak ada Sharifah. Aku ada SITI. Bukan si tikuss ye. hehee
Aku kurang pasti bab keturunan ni. Sebab aku tak ada pengalaman.

Any one can share with me ? haahaa.
'' Umi dia kata proceed after a month "


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

Monday, April 21, 2014

IQ Test : Are U Genius ??

Hai u olls ! Morning Monday Bluess !!

Yeah!! today aku berjaya menceriakan hati dan kepala hotak yang semak dengan kerja.
Korang boleh tiru cara aku ni. FOC tanpa bayaran.
mahupun kos-kos yang tersembunyi. eheee ^__^


Over 140 - Genius or near genius

120 - 140 - Very superior intelligence

110 - 119 - Superior intelligence

90 - 109 - Normal or average intelligence

80 - 89 - Dullness

70 - 79 - Borderline deficiency

Under 70 - Definite feeble-mindedness "


Pandai ke aku ni? dulu masa study selalu bandingkan diri dengan kawan-kawan.
huhuu. Selalu cakap kat diri sendiri. Kena lulus exam. Otak jangan jadi lembu.
Maaf Encik lembu ! tak niat nak kutuk lembu pun. haha. sebab aku makan daging lembu.

Tapi kalau failed in exam. Rasa nak maki diri sendiri membuak-buak!
apesal la aku ni "pandai sangat" (menyindir tu ) hohohoo
Perkataan yang paling baik & positive untuk memaki diri aku sendiri. hahaaa.

Kadang-kadang aku buat kerja sambil lewa.
What i learn today, ambil exam jangan main jawab aje. haha
Kang jadi keputusan macam kat atas.

Hei korang !! selamat mencuba ohkey ?? wa chau dulu . 
Full credit from : wancrazykid


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

Thursday, April 17, 2014

My Love Everywhere



Luaran nampak bersahaja,
Namun di dalam hanya Allah yang tahu.

Isi hati tak terucap dengan kata ..
Tapi aku mahu kamu Tahu,
Aku sayangkan kamu..

Keluarga, sahabat, kawan-kawan,
Yang aku sayang Tanpa sempadan..

Maafkan aku jika terlanjur kata,
Terlebih perkataan,
Sekiranya aku khilaf.

Nukilan di petang hari.
Di hari terakhir ..

Tuesday, April 15, 2014

L.O.V.E Letter For You

Assalammualaikum w.b.t & Salam Selasa.

Hampir 2 hari aku tak dapat tidur dengan nyenyak. Membuatkan aku stress. huhuhu.
Nak bagi LOVE Letter kat si dia, terasa macam tak sampai hati.
Almost 3 years aku bertahan dengan si dia.

Walaupun agak tak cukup kasih sayang yang si dia curahkan kepada aku.
Namu, langkah aku berat nak tinggalkan si dia. Adakah aku jatuh cinta??
ohhh nomm nom no !! tak mungkin. haha. Nonsense ever !! hohoho

Apa perasaan korang bila nak bagi love letter (resign letter) kat bos korang?
Walaupun mase kerja ada aje benda yang uolls tak puas hati.
Still ada sesuatu yang korang tak boleh tinggalkan. betul tak?

Tapi kalau dah menyampah sangat. tak payah tunggu 1 month notice kot.
hahaha. rasa nak bagi notice serta merta. Dasyat sungguh tu.
Mesti mental tercedera kan, sebab tu ada yang buat keputusan drastik tak hinggat dunia.

Kenapa aku nak berhenti kerja ?
ofcoz bila dapat better offer, kita akan berpaling tadah. Bukan tak setia ok.
Tapi bila kita terlalu selesa dengan apa yang kita ada. Kehidupan sangat membosankan.
Kalau nak berjaya mesti ada target dan wawasan. Ceitt !! baru sekarang aku ada matlamat.
Dulu ada angan-angan aje! hahahaa. Alhamdulillah, rezeki dari Allah.


Surat resign aku dah bertaip. Copy je kat internet. hahaha.
Tapi ade betul jugak. Company yang aku kerja sekarang. Memang buat aku banyak makan.
Stress tu faktor. Tapi hantu-hantu raya merangkap BFF aku juga faktor ke-2.

Gilerlah ! badan bagai di pam-pam. adoiyai. Korang ni perosak diet aku la.
ahahhaa. Tu yang aku sayang nak tinggalkan korang.

Rindu nanti nak dengar makian korang dan tangisan korang.
Walaupun stress kerja, ada kawan macam dorang. Aku happy aje.
Thanks buddy for all thing ! sorry aku tak bagitahu korang aku nak resign.

Kalaulah budak 2 orang tu tahu. aku dah plan nak resign. Mau berbakul makian aku terima.
Eh !! jap aku nak pasang perisai. Macam kapten amerika (pegang tudung periuk)


p/s : terima kasih korang yang supporting baca bebelan aku sampai habis !!
sob.. sobbb.. kesat air mata sikit. hohohoho ^__^


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

Monday, April 14, 2014

'' Blogger - Mini GATHERING 2014 "

Good Evening People ^__^

Alhamdulillah, aku rajin menaip hari ini dengan perasaan teruja ! Kenapa ya?
sebab aku nak ajak korang-korang berdating dengan aku.

hehe. bukan aku soranglah. bersama-sama dengan blogger cun & comey yang lain.


So, who's available on :
1st- May - 2014
LUNCH time together at 12.30 pm until 3.00 pm

Tempatnya memang sangat best dan meletops. kebambom gitu.
Pernah dengar 'Flora Kafe' tak?
Scha & Awal pernah buat event kat situ.
Then cerita Ariana Rose juga buat pegambaran di situ.
Kerlassss tak kak jah?? hahaha

Aku memang excited tengok bunga-bungaan, bagai dalam taman bunga.
Decoration yang sangat mewah.
Tapi harga makanan mereka pada aku murah. Tak semahal hotel.

Eh, kenapa we olls nak buat mini gathering?
kan seronok kalau dapat join then berkumpul ramai-ramai.
secara santai dan kenal mengenali kawan-kawan blogger yang korang selalu komen.
More better jumpa face to face and borak lama-lama sampai lebam.

Tak adalah isu blogger itu sombong or tak mesra alam.
Mestilah korang havoc & the best kan?
lagipun tempat yang we olls pilih sesuai dan selesa sangat lepak-lepak.




OK.. Aku tak nak ngurat korang-korang banyak sangat. hahaa
kalau rasa dah tergoda dengan pelawaan aku, terasa nak join we olls.

Boleh inbox aku atau tingalkan URL blog untuk aku kejar korang.
hahaa. yang betul-betul free & berminat ajela.

Setakat ini, yang dah confirm nak pergi dalam 5 Orang.
Tiada limit dan had. Kalau nak jangan segan-segan komen kat bawah ok.

Actually, aku just jadi organizer aje. hahaha. Ada mastermind yang lain.
Aku tolong-tolong untuk permudahkan perjumpaan kami.

Kalau nak tahu location boleh google ataupun tengok map kat bawah ni.
Dekat aje dengan KLCC rupanya. So, siapa rajin lepak Ampang. Moh kita lepaking together !


Surprises & Excited :
Mell a.k.a Manager Flora Kafe akan bagi discount to us ! blogger's
Then maybe ada some surprise yang pihak Flora Kafe sediakan untuk kita.
Kenapa aku invited blogger pergi sana.
Mana tahu korang dapat job review makanan kat sana.
So, sila hadir-hadirkan diri anda jika kelapangan.

Sebarang pertanyaan boleh terus inbox /PM / komen Aku !!  

FLORA CAFE (AMPWALK)
Ground Floor,The AmpWalk 218, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.
50450 Kuala Lumpur, Malaysia
Always open
Phone: 03-2161 8010 / 03-2181 0986 (mel)
Email: florakafe@gmail.com
Website: http://floraetc.blogspot.com/



'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

Wednesday, April 9, 2014

Nak Tarik Perhatian Si DIA

Selamat Petang Rabu kawan-kawan ^_^

Aku nak cerita sikit, aku ada seorang sepupu lelaki.
Hari tu kan, mase pergi holiday sesama. Aku dok perli dia. Mane girlprengg epol ??
Tak kan sampai sekarang tak dapat nak ngurat girlprengg kot. Menyendiri aje?!
choiii ~ siap buat nada-nada perli dan sinis gitu. hahaa. Pelawak je tu. hohooho

So, sepupu aku pun ngadu kat aku ....
" member epol yang pecah ghumah pun dapat aweks lawa & comel "

hahaaaahaha !! serios. kiteorang terbahak-bahak gelak. Dah macam ponti pulak. huhuhu
Aku pun bagilah sikit-sikit tips. Niat nak menyakat dia semakin membuak-buak. hehee

" epol, kalau nak ngorat buatlah muka macho. Ni muka jambu ! mana nak dapat "
aku menyakat sepupu aku. Mamat tu kalau malu, muka merah padam. Macam pakai blusher.
Itu lah siapa suruh putih sangat. hahaaa. dah kantoi malu ! iskk.iskk.

kalau nak pikat jangan terus cakap nak couple ke, nak meminang, nak kahwin ke.
itu gelojoh sangat. takut lah si dia tu. Terkejut monyet lah jawapnya. hahaa.
Orang tua-tua kata:
bagaikan tarik rambut dalam tepung, rambut tak putus tepung tak berselerak.

Susah sangat ke nak mengorat perempuan? hurm. tak susah asalkan ikhlas dan berusaha.
Nak ngurat tak tahu no HP? tak apa, boleh cuba step yang pertama ni.
Bagilah nota perkenalan. kat FB, Twitter, IG, surat pun boleh kalau nak. oldskool gitu.
So, si dia akan tercari-cari siapa pengirim tersebut ye. hurmmm T_T


Try buat dalam seminggu macam tu. Tak payah jiwang-jiwang sangat.
Cukup si dia tahu korang cuba mendekati dia.
kalau dia bagi respond yang positif, korang boleh teruskan ke step yang ke 2. hihiihii


2nd step boleh start bagi lollipop yang comel-comel. Coklat 20 sen pun ok. ahaha.
Jangan lupa tampal kan NOTA ok ?
Say : Jiran saya nama Mak Eton, Nak Nombol handpon. *kikiki


Kalau dah berjaya dapat no HP si dia. Kira dah senang sangatlah kerja mengurat tu. hohoho
Boleh sekali-sekala bagi bunga + note. Tak payahlah buat hari-hari.
Bankrup nak cop duit. hahaa. Tak pun petik bunga mak korang. Habis togel pasu bunga nanti.


Then final step, if korang berhajat nak melamar secara sweet. Boleh bagi Encik Teddy.
So, peluang si dia untuk menolak lamaran anda hanya 45% mungkin.
Jangan gelojoh bagi cincin terus.
Kalau aku pun tak nak. Terperanjat mak jemah. hahaa. Slow its better.

Bila dah betul-betul berkenan? nak langkah bendul-bendul di atas?
Terus nak say " will you marry me ? "
Macam omputih kekdahnya. 101% akan direject dari kehidupan si dia. haha
Kalau dia terima beruntunglah. Maybe anda tak bertepuk sebelah tangan.

Kalau dah dapat hati si Dara, jangan lupa orang tuanya. Tak elok tu namanya.
Next entry, aku share macam mana nak ngurat keluarga si DIA pulak ye ^__^


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

# 12 Words Wednesday : Tiket PERCUMA

Assalammualaikum wbt & Selamat Pagi ^__^

Sahabat-sahabat media & alam maya sekalian,
Sesiapa yang berada berdekatan di kawasan berikut.
Jika mempunyai kelapangan, boleh menghadiri majlis ilmu agama.



Pesanan Mak Jah : Ilmu Agama itu ilmu taman-taman Syurga.
Tiket PERCUMA ke syurga tanpa bayaran masuk ^__^


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

Friday, April 4, 2014

COKLAT PEPERO : Halal atau Tidak ?


Salam Jumaat & Selamat Petang ^__^

Rasanya sudah ke-2 kali aku menulis pasal coklat kegemaran korang kan?
ok, straight to the point. Hari ni, aku malas nak buat mukhadimah panjang-panjang.
Mak jemah sangat Busy body today ! *tak paham buat-buat paham. hahahaa

Berjuta terima kasih buat jejari comel korang yang rajin menaip dan terjebak kat blog picisan ini.
Welcome! welcome.. welcome to our club. hehehe.
Aku pasti, masih ramai lagi yang keliru tentang isu Halal coklat pepero. kan?
Sampai tertaip nama blogger otai "Ben Ashaari Pepero Halal"
Tak percaya? sila tengok di bawah ok. T_T


Sungguh aku tak sangka abam ben pun dikaitan dengan coklat tu. hahaha.
(tak lawak tak ape asalkan boleh gelak)
Yup ! jika aku peminat tegar coklat tu, mungkin aku curious macam korang.
Dah sentak berkotak-kotak coklat tu, tetibe cakap tak halal ?? what the fish !! huh
Pulak tu sodap, hurmm.. lagi lah tak boleh terima hakikat. huhuhuh. 
Aku memang mengerti perasaan korang yang bergelora tu. sesuatu yang kita minat nak buang macam itu aje kan?

Semalam, masa aku jalan-jalan (blogwalking)
aku ada terjumpa 1 entry berkenaan coklat tersebut.
Alhamdulillah, penulisan beliau memudahkan otak aku mencerna fakta & bukti.
Bukan mudah nak fahamkan orang ye. Sebab sememangnya ada orang yang faham,
tapi buat-buat tak faham.
So, hope siapa-siapa yang masih lagi ragu-ragu & was-was. Boleh rujuk blog INI.

Apa yang aku faham, status Coklat PEPERO BUKAN pemegang sebarang Sijil Halal.
mahupun daripada pihak JAKIM juga Perbadanan Pensijilan Halal dari Korea / Antarabangsa.

So, apa kata orang ramai? masih lagi tak faham? pening? tak boleh terima??
Itu terpulanglah ye. Aku cuma menyampaikan apa yang aku rasa perlu.
HALAL atau tak bukan bidang kuasa aku. Point yang penting aku nak sampaikan.
Coklat tersebut dikilangkan di luar negara, bukan negara Islam.
Bahan-bahan & cara-cara pemprosesan yang kita tak nampak.
Mungkin bahan-bahan yang terlarang diproses di bekas yang sama ataupun berlainan tempat.

Tapi, kalau ada yang nak makan. Terpulanglah. Kalau yakin halal. Silakan.
Tak ada siapa nak marah pun ^_^  *sebab tak pakai duit aku pun. ehehee.

Seriously, aku memang takut nak tulis pasal isu semasa lagi hot macam ni.
Takut jadi fitnah kalau salah.
Aku bukan semata-mata menulis dan mengejar trafik blog ye kawan-kawan.
Tapi disebabkan aku dah terlanjur menaip entry pertama kat SINI.
Korang-korang penyumbang rating entry tersebut. Maka aku terpanggil untuk menulis lagi.

Kalau coklat itu sudah ada PenSijilan Halal dari JAKIM.
Insyallah, aku menaip lagi. Selagi aku bernafas.


Komen Mak Jemah : ada yang kata halal, ada kata tak halal. Tapi manusia fikir guna akal elakkan guna perasaan ^_^ peace yo !

'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''

Wednesday, April 2, 2014

# 11 Silent Wednesday : ISTIQAMAH



HIDAYAH datang menyapa dengan pelbagai cara.
Samada kita merasainya atau tidak.

Dan kadang kala orang lain tak faham, sering bertanya dengan pelbagai soalan.
Seringkali membuat kita berasa serba salah dan naik muak diasak oleh persoalan.


Kenapa saya tak senyum ?
Saya tahu senyuman itu satu SEDEKAH. Tapi kan awak, daripada awak sedekah kat saya.
Lagi baik awak tersenyum 24 jam dengan mak & abah awak, mesti dapat banyak PAHALA.
saya bukan nak sombong, tapi permintaan awak tu bukan-bukan sangat.

Kenapa saya Tak TEGUR awak?
saya pun perlu jaga diri dan aib saya depan lelaki-lelaki ajnabi. 
Tak perlu juga, awak TEGUR saya depan khalayak ramai. Seolah-olah kita ni sangat rapat.
That annoying !
Itu menyebabkan orang lain pandang serong terhadap saya.
Awak sangat-sangat tak respect saya lah. ='(

Kenapa saya TAK bagi awak TENUNG saya lama-lama?
Simple Words its - itu FITNAH Mata. Elok ke awak tenung anak dara orang lama-lama?
For sure, kalau awak ada anak perempuan, mahunya awak cungkil mata lelaki tu.

Dulu dan sekarang saya LAIN?
''cuba jadikan hari INI lebih BAIK daripada SEMALAM''
saya perlu menjaga diri saya sendiri, sebab sekarang saya masih Single.
Dan jika saya berkahwin, saya perlu menjaga aib suami & keluarga saya.
Saya pasti Allah ada bersama saya untuk menghiburkan hati saya. ^__^


Salah ke saya nak jadi Istiqamah? Sebab ini adalah pilihan saya.
Hanya Allah tahu perjuangan saya melawan dugaan di saat hari pertama
saya mendapat hidayah.
Ada kala saya jatuh terduduk, Allah berikan saya semangat untuk saya bangun.

Awak tak ada masa tu, jadi awak tak berhak nak tanya soalan macam tu dengan saya.
Saya bukanlah kejam, saya masih lagi membalas senyum & teguran orang lain dengan ikhlas.

Tapi alangkah baiknya awak memahami ini. Dan KENAPA yang terAKHIR ....
Tiada istilah DATING lagi sebab saya memang tak akan terima
pelawaan lelaki yang ajak saya berDating.
Buat masa ini waktu terluang saya hanya untuk orang yang untuk
keluarga dan kawan saya sahaja.


''aku masih terlalu baru dalam dunia yang PUTIH, kerana aku terlalu lama di dalam dunia GELAP''

p/s : mungkin ini baru sikit je JAWAPAN yang paling sweet dan sopan daripada muslimah untuk pertanyaan LELAKI di luar sana.
Kalau nak AYAT paling KEJAM. boleh PM aku. huhuhu ^__^ peace


DIA itu adalah ALLAH. kalaulah awak mengerti ^_^


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''