Thursday, February 27, 2014

My Routine : Every Night


Petang Pepps =)

Hampo semua sihat naa? hehe. tetiba nak asah bakat cakap utara ! huhuh. tak boleh blah. Semua mandi ke tak hari ni? iskkk.. iskkk.. mentang semua tempat dah terkena virus program catuan air. Iolls opkos la mandi, tak payah nak sembur minyak wangi. Tapi tunggu sat lagi, bauu ashem kemainnn lagi. heheee. Tak apelah belajar berjimat cermat. Hujung bulan tak payah bayar bill air banyak sangat. Boleh menabung. ye dok? wink wink T__T

Aku sambung topik kita hari ni k, lari sangat mukhadimah aku tadi. Actually aku saje nak mengkobar kat hampo semua, yang siapa-siapa mengalami kulit kering tahap bersisik + boleh salin kulit macam kulit ulor tu. Meh aku nak kongsikan sikit petua untuk mendapatkan kulit yang lembab dan lembut ibarat bayi. Nak tak? Was-was?? Dont worry be happy gigirl, we olls dapat petua fresh-fresh dan panas-panas dari Doctor facial akak i. huhuhu. Sungguh gedik benor kan.

Aku ni memang ade penyakit yang suka perpuas hati dengan apa yang aku ada. ehehe. Eh? baguslah kan? bersyukur dengan aku ada. Tapi apa yang tak bagusnya, aku suke ambil sikap sambil lewa bab penjagaan muka ni. Dulu, time sekolah aku belum lagi di anugerahkan mutiara-mutiara menghiasi kulit muka. Kawan-kawan yang lain semua dah dapat tanda-tanda kematangan. huhu. Bukan bermakna aku tak matang k. haha. Just hormon tu datang semasa aku berumur 20-an.
Kawan-kawan yang dulu mencemburui kulit ku yang gebu gebas, kini tidak. Oh! tidak. Sebab dulu aku tak berjerawat now bertingkek-tingkek pulak. Macam bermarathon ye kau jerawat. Haihh!! pening aku cari cara nak hilangkan jerawat ni.
Kawan-kawan yang dulu kulit bermasalah dah meletops dan gebuss sekarang. Plus now, kulit aku type kombinasi kulit berminyak dan kering. Minyak tu dah satu hal. Bab kulit kering ni kalau make up paling aku tak suke, nampak berkerak-kerak. Ouh. sumpah stress giler!! ok, nasib tak giler.


https://glamorousbybellaluna.blogspot.com

Muka aku setelah dibersihkan tanpa sebarang alat make up dan seumpanya. Maap! aku berpeluh sikit sebab nebos !!
tak adelah aku sibuk belit tudung tu. Apekejadah aku pakai tudung memalam. hik hik. Habih nak buat tutorial kononnya. hahaha. Tapi aku belum tahap buat kerja gila nak upload kat youtube k. ahaha. Malu denn ! Sepatutnya sebelum nak kruuhhh~kruiihh (tidor). Sila basuh muka anda sebersih-bersihnya iiye gigirl. Kalau nak dapatkan kulit yang suci bersih ibarat Nelydia senrose. hehe. Haruslah cuci muka sebelum tidur. Sebenarnya aku dah jatuh hati tengok kulit die. Muda remaja gitu. Ada ke mahkluk tak cuci muka sebelum tidur?? hahaha. Adelahh. aku salah sorang nya. Sebab bila balik dari jalan-jalan dah pukul 2-3 pagi, basuh kaki then masuk bilik teruss bamm !! tidurrr (kruiihh-kruihh)

https://glamorousbybellaluna.blogspot.com

See,, nampak tak kesan dari sikap pemalas aku tu. Pikir kalau aku skip cuci muka sebelum tidur. Cuci time bangun pagi je muka aku tak tumbuh jerawat. Teori aku salah dan salah. huhuhu. Memula tak kisah sangat kalau tumbuh sebijik dua. Ape la sangat. tapi bila dibiarkan makin lame, makin banyak pulak geng-geng jerawat di camping kat muka aku. Bikin wa panas je. hehehee. Tak ape,, tak pe. bagi peluang dulu. ^__^


https://glamorousbybellaluna.blogspot.com

Alamak ape tu? Minyak Kelapa Dara?? yupp anok-anok.. Aku akan apply kat muka sebelum aku nak tidur. Tak payah letak banyak-banyak. Kang ade pulak jadi orang minyak. kikiki ^_^ Korang letak sesedap rasa aje, macam korang apply pelembab muka. Best ke pakai benda tu? opkos la. tak kan aku nak bagi petua yang tak boleh pakai kan. Bila bangun pagi cuba usap muka korang. Akan rasa smooth dan lembab. tapi tak berminyak ok. Kulit rasa macam baby. Tak caya boleh try malam ni ok. Brand ape pun boleh, Asalkan Minyak Kelapa Dara tau. Minyak kelapa tak dara tak pernah pulak aku dengar. eheee T_T

https://glamorousbybellaluna.blogspot.com

Port jerawat melepak sekarang kat pipi, bawah hidung and dagu. Sungguh menyakitkan muka aku dan menyakitkan hati aku. hahaha. Makin stress makin naik jerawat itu. huhu. So, just ignore ye babeh !! Minyak Kelapa Dara ni bagus tau, memang tak secara total boleh hilangkan korang dengan sekelip mata. Atleast boleh membantu mengurangkan jerawat dan mendapatkan kulit muka yang glowing.

https://glamorousbybellaluna.blogspot.com

Kalau kulit tak berapa nak kering sangat, korang boleh selang sehari atau 2 hari. Means seminggu boleh try pakai 2-3 kali aje. Yang kering tu, korang opkos kena apply hari-hari. Tapi jangan banyak-banyak ok. Nipis-nipis je.
Aku dapat tips dari akak specialist kulit, dia kata better selang selikan rutin penjagaan muka kita dengan sabun beras.

Why? tak percaya?? ini kisah benar k, aku memang tak suka buat statement bohong.
Sepupu lelaki aku penuh jerawat kat muka, semua produk muka dia dah try. Lastly guna sabun susu beras.
Kulit dia bersih, cerah dan putih. Eh, die memang putih macam mat salleh pun. hik hik. tapi bekas merah-merah jerawat memang tak adela. But semua ni makan masa. Lagi-lagi dah meningkat umurnya.
Hormon semakin menurun, then macam-macam toksid ade dalam badan. Usaha ok! tangga kejayaan !


p/s : Sesiapa nak beli sabun susu beras boleh klik LINK ni.. Murah aje dia jual. Boleh beli banyak-banyak then kongsi dengan kawan or family !! Happy Hots day ^_^


'' pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas ''